Veba İnsandan İnsana Nasıl Bulaşır?

(Veba )

veba-insandan-insana-nasil-bulasir

Veba İnsandan İnsana Nasıl Bulaşır?

Veba insandan insana solunum yolu ile bulaşır. Vebalı kişilerin hapşırma ve öksürmesi ile bakteriler havaya karışır. Bunun başka insanlar tarafından solunmasıyla salgın oluşur. Hastalarda ateş, öksürük, kırgınlık, halsizlik, boyunda, kasıklarda, koltuk altlarında kızarıklık oluşur. Çok ağır seyreden veba hastalığı pek çok insanın ölümüne sebep olmuştur.

Veba hastalığı hayvanlardan insanlara geçen bir enfeksiyon hastalığıdır. Septisemik, bubonik, pnömonik ve Gastrointestinal veba olmak üzere üç farklı türü olur. 1894 yılında Alexendre Yersin tarafından yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilmiş ve tanımlanmıştır. Veba hastalığı yersinia pestis adlı bakteriden dolayı ortaya çıkar. Yersinia pestis adlı bakteri kalın ve yassı bir yapıdadır ve çok kolaylıkla çoğalır. Karanlık, nemli ortamlarda canlı kalabilen bu bakteri, vücut dışında da yaşayabilir. Ayrıca bu bakterinin özel bir forma dönüşerek, pirelerin dışkısında, iltihapta ve balgamda yaşayabildiği de bilinmektedir. Genelde hayvanları enfekte eden bu bakteri rastlantısal nedenlerle beraber insanlara da geçmiştir. Daha sonra da insanlık tarihindeki en önemli mikroorganizmalardan birisi haline gelmiştir. Bakteri insan vücuduna girdikten sonra yüksek ateş, baş ağrısı, bacak ağrısı, bel ağrısı, kızarıklık, kasık, koltuk altı ve boyunda şişmiş lenf nofları görülür. Ayrıca günümüzde corona virüs gibi öksürme, nefes sarlığı, göğüs ağrısı ve halsizlik de görülür. Çok ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Tarihte 3 kez pandemiye neden olan veba hastalığı 14. Yüzyılda Avrupa’ da “ Kara Ölüm” olarak adlandırılmıştır. Avrupa kıtasının nüfusunun yaklaşık 3’ te 1’ inin yok olmasına neden olmuştur.  Veba salgını hakkında merak edilen diğer tüm sorular ve cevapları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Veba Kaç Yıl Sürdü?

Veba ya da diğer adıyla kara ölüm, tüm dünyada bilinen en bulaşıcı, en kötü salgın hastalıktır. İlk olarak 1347 yılında Yersinia Pestis adlı bakterinin insan vücuduna girmesi ile ortaya çıkmıştır ve yaklaşık 4 yıl boyunca devam etmiştir. Avrasya ve Kuzey Afrika kıtasında 75 ile 200 milyon kişinin ölümüne yol açmıştır.

Veba Aşısı Ne Zaman Bulundu?

Veba salgını 1347 yılında başlamış ve yaklaşık 4 yıl kadar sürmüştür. Henüz bile vebaya karşı tam etkili bir aşı yoktur. Ancak Ukrayna’ nın Odessa Bölgesinde yaşayan bilim insanı Waldemar Haffkine veba ve koleraya karşı ilk aşıyı geliştirmiştir. Aşıyı geliştirdikten sonra ilk olarak deney hayvanlarına denendi. Ardından ise Waldemar Haffkine aşıyı kendine denedi ve başarılı oldu.

Veba Belirtileri Nelerdir?

Veba hastalığı Yersina Pestis adlı bakterinin insan vücuduna girmesi ile ortaya çıkar. Kişide yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı, bel ağrısı, bacak ağrısı, nefes darlığı, şoka girme, balgamda kan görülmesi, göğüs ağrısı, halsizlik, yorgunluk, susuzluk ve solunum yetmezliği gibi semptomlara yol açar. Ayrıca istemsiz ağız- burun kanamaları, kasık, koltuk altı ve boyunda kızarıklık, lenf nodlarında şişlik, ağrı, mide bulantısı ve kusma da görülür.

Veba Bulaşma Yolları Nelerdir?

Veba hastalığı Yersina Pestis adlı bakterinin insan vücuduna girmesi ile ortaya çıkar. Genelde pirelerin bulaştırdığı bilinmektedir. Fare ve köpek gibi hayvanların üzerine konan pirelerin insanları ısırması ile bulaşır. Veba çok hızlı bulaşan bir bakteriyel hastalıktır. Hastalarda öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı, bel ağrısı, baş ağrısı, solunum yetmezliği, göğüs ağrısı, halsizlik ve kasık, boyun, bacak gibi bölgelerde şişlik, kızarıklık gibi semptomlara yol açar.

Veba Etkeni Nedir?

Vebanın etkeni pirelerdir. Pirelerde Yersinia Pestis adlı bakteriler bulunur. Köpek, sincap ve fare gibi hayvanların tüyleri arasında yer alan pirelerin insanlara temas etmesi, insanları ısırması ile veba bulaşır. İnsanlardan insanlara ise solunum yolları ile bulaşır. Vebalı hastaların hapşırıp, öksürdüklerinde havaya karışan damlacıkların başka insanlar tarafından solunması ile yayılır. Öksürük, nefes darlığı, yüksek ateş, baş ağrısı, bel ağrısı ve eklem ağrısına yol açar.

Veba İle İlgili Filmler Nelerdir?

Veba salgını 4 yıl boyunca süren ve pek çok insanın ölümüne neden olan bir salgındır. Bu nedenle veba salgını konulu birçok film yapılmıştır. Bu filmler; Ben Efsaneyim, 28 Gün Sonra, Yaşayan Ölülerin Gecesi, Ölülerin Günü, Omega Man, The, Düş Kapanı, Bela, Resident Evil 5: İntikam, Rec: Ölüm Çığlığı ve Ölümcül Deey’ dir.  

Veba İlk Nerede Çıktı?

Veba ilk olarak Çin ve Orta Asya kıtasında ortaya çıktı. Daha sonra Moğol ordusunun vebadan dolayı ölen insanların cesetlerini mancınıkla kentlerin içine atmasıyla hastalık Avrupa kıtasına da yayıldı. Yaklaşık 4 yıl süren salgında 75 ile 200 milyon kişi hayatını kaybetti. Vebadan ölenlerin arasında İngiltere Kralı III. Edward’ ın kızı Joan, Aragon Kralı IV. Pedro’ nun eşi Kraliçe Leanor da vardır.

Veba İnsandan İnsana Nasıl Bulaşır?

Veba insandan insana solunum yolu ile bulaşır. Vebalı kişilerin hapşırma ve öksürmesi ile bakteriler havaya karışır. Bunun başka insanlar tarafından solunmasıyla salgın oluşur. Hastalarda ateş, öksürük, kırgınlık, halsizlik, boyunda, kasıklarda, koltuk altlarında kızarıklık oluşur. Çok ağır seyreden veba hastalığı pek çok insanın ölümüne sebep olmuştur.

Veba Kaç Kişi Öldü?

Veba salgını Yestina Pestis adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlara pireli hayvanlardan dolayı geçmiştir. İnsanlar arasında da solunum yolları ile bulaşmıştır. İnsanlarda yüksek ateş, öksürük krizi, şok geçirme, eklem ağrıları, koltuk altlarında, kasıklarda ve boyunda kızarıklıklara neden olmuştur. Veba hastalığı dünyadaki en ölümcül hastalıktır. Salgında 75-200 milyon kadar insan hayatını kaybetmiştir.

Veba Kaç Yılında Başladı?

Veba salgını 14. yüzyılda, 1347 yılında ortaya çıkmıştır. İlk olarak Çin ve Orta Asya’ da görüldükten sonra Avrupa kıtasına da bulaşmış ve Avrupa kıtası nüfusunun neredeyse 3’ te 1’ ini yok etmiştir. Bu nedenle kara veba ya da kara ölüm olarak adlandırılmıştır. Salgın yaklaşık 4 yıl sürdükten sonra 1351 yılında bitmiştir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Veba