Castleman Hastalığı

castleman-hastaligi

Castleman hastalığı lenf düğümlerinde tümör oluşması ve bu tümörün büyüyerek çevredeki dokuları da etkileyen bir hastalıktır. Bir lenf nodunun ya da bir grup lenf düğümünün etkilenmesine göre lokalize ya da multisentrik formlarda olmaktadır. Castleman hastalığı çok nadir görülen bir hastalıktır. kadınlarda da erkeklerde de eşit olarak görülebilir. İleri yaştaki kişilerde multısentrik yani çok merkezli olan formu daha sık görülür. Castleman hastalığının neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Bilim insanları yapılan araştırmalara göre vücutta kötü huylu hücreler olmasının lenf düğümlerinde tümör oluşmasında neden olduğunu öne sürmüşlerdir. Bu önermeye göre castleman hastalığının genetik yatkınlık, ottoimmün hastalıklar ve Human hastalığından dolayı ortaya çıkmaktadır.

 Castleman hastalığı yüksek ateş, gece terlemesi, nefes darlığı, yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, mide bulantısı, kusma, deride döküntü, bacaklarda ödem, uyuşukluk, sinirlerde hasar gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Ayrıca koltuk altı veya boyun bölgesinde yumru oluşabilir. Hırıltılı solunum, öksürük ve yemek yerken boyunda ağrı gibi belirtiler de görülür. Bu belirtileri gören kişilerin en yakın zamanda uzman bir doktora danışması gerekir. Doktor kan ve mr, tomografi gibi görüntüleme testlerinden sonra castleman tanısı koyar. Castleman tedavisi için radyasyon tedavi, kemoterapi, immünoterapi, anti-viral ilaçlar ve kartikosteroidler ile tedavi yöntemleri uygulanır. Bazı durumlarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Castleman Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Castleman hastalığı yüksek ateş, deride döküntü, mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, yorgunluk, halsizlik, bacaklarda ödem, iştahsızlık, kilo kaybı, uyuşukluk ve güçsüzlük gibi belirtiler ile anlaşılır. Ayrıca hastaların boynunda ya da koltuk altlarında yumru şeklinde kabartılar oluşur. Bu da hırıltılı nefes alma, yemek yerken ağrı, öksürük ve göğüslerde dolgunluk gibi semptomlara neden olur.

Castleman Hastalığı Neden Olur?

Castleman hastalığının neden dolayı ortaya çıktığı kesin olarak bilinememektedir. Ancak bazı bilim insanları yaptıkları araştırmalara göre Castleman hastalığının vücutta kötü hücrelerin olması ve bu kötü hücrelerin birleşerek hızlıca çoğalmasından dolayı kaynaklandığını öne sürmüşlerdir. Vücutta kötü hücrelerin oluşması da ottoimmün hastalıklar, Human Herpes Virüs 8, başka viral enfeksiyonlar ve genetik yatkınlıktan dolayı ortaya çıktığı bilinmektedir.

Castleman Hastalığı Tedavisi Nedir?

Castleman hastalığı, hastanın öyküsü dinlendikten, kan ve görüntüleme testleri yapıldıktan sonra teşhis edilir. Tedavi için kemoterapi, radyasyon tedavisi, immünoterapi, kortikosteroidler ile tedavi ve anti viral ilaçlar ile tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak eğer hastalık ilerlemişse cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Cerrahi tedavi için hastadan önce bir parça doku örneği alınır. Daha sonra hastaya lokal anestezi uygulanır ve ameliyat yapılır.

Castleman Hastalığı Öldürür Mü?

Castleman hastalığı tek merkezli (lokalize) ve çok merkezli ( multisentrik) olmak üzere 2 türde ortaya çıkar. Tek merkezli castleman hastalığı göğüste, boyunda veya koltuk altında oluşan yumru şeklinde kabartılar ile kendini belli eder. nefes darlığı, hırıltılı öksürük ve göğüste şişkinlik gibi semptomlara yol açar. Çok merkezli castleman hastalığı ise göğüste, karında, koltuk altında, boyunda ve kasıklarda yumrulara neden olabilir. Bu nedenle karaciğer, dalak ve başka organların genişlemesine yol açabilir. Tek merkezli castleman hastalığı genellikle tedaviye olumlu yanıt verir ve iyi seyreder. Ancak çok merkezli castleman hastalığı enfeksiyonlara ve organ yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açar ve öldürücü olabilir.

Castleman Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Boyun, karın, göğüs, koltuk altı ve kasıklarda yumru şeklinde kabartılar oluşması, nefes darlığı, hırıltılı ses, öksürük, yemek yerken ağrı, bacaklarda ödem, halsizlik, yorgunluk ve güçsüzlük gibi semptomlar görülüyorsa en kısa zamanda en yakında bulunan bir sağlık merkezine gidilmelidir. Hastanelerde genel cerrahi bölümüne gidilmesi önerilir. Burada kan ve mr, röntgen, ultrason gibi görüntüleme testleri yapılır ve bu testlerin sonucuna göre tanı konulur.  

Castleman Hastalığı hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Castleman Hastalığı